Senat RP. Ślubowanie senatora Stanisława Pawlaka

Wygrawszy wybory uzupełniające w okręgu nr 13 (włocławskim) Stanisław Pawlak uzyskał mandat senatora RP. Miało to miejsce 21 lipca br., a podczas najbliższego posiedzenia Senatu RP – 24 lipca, złożył ślubowanie senatorskie wobec Izby.

W środę, tuż przed 17. posiedzeniem Senatu Stanisław Pawlak odebrał zaświadczenie o ważnym wyborze na senatora RP z rąk przewodniczącego Państwowej Komisji Wyborczej Sylwestra Marciniaka.

W obecności całej Izby, rotę ślubowania odczytała marszałkini Senatu RP Małgorzata Kidawa-Błońska:

„Uroczyście ślubuję rzetelnie i sumiennie wykonywać obowiązki wobec Narodu, strzec suwerenności i interesów Państwa, czynić wszystko dla pomyślności Ojczyzny i dobra obywateli, przestrzegać Konstytucji i innych praw Rzeczypospolitej Polskiej.”.

pawlak z zaswiadczeniem   pawlak slubowanie dobre copy

Stanisław Pawlak wypowiedział „Ślubuję”, a marszałkini Senatu dopowiedziała: „Stwierdzam, że senator Stanisław Pawlak złożył ślubowanie. Gratuluję”.

W taki ceremonialny sposób obsadzony został setny mandat w Senacie RP, który dla Lewicy zdobył Stanisław Pawlak, startujący w wyborach z poparciem Paktu Senackiego.

Podziękowania kierujemy do wyborców z Włocławka i powiatów – aleksandrowskiego, lipnowskiego, radziejowskiego i włocławskiego, którzy poszli do urn 21 lipca br. i oddali głos na kandydata – długoletniego samorządowca i działacza Lewicy.

Stanisławowi Pawlakowi życzymy satysfakcjonującej pracy w Senacie RP i pomyślnej realizacji swego programu wyborczego.

Zapis wideo uroczystości w Senacie TUTAJ

Fot. Senat RP

Opr. nim, 24 lipca 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…