Niech się święci 1 Maja! I obecność Polski w Unii Europejskiej!

– Gdyby nie pandemia, jestem przekonany, że tegoroczna 1-Majowa demonstracja byłaby pochodem kilku pokoleń – twierdzi szef Nowej Lewicy Włodzimierz Czarzasty. Do weteranów lewicy i ich dzieci doszłoby najmłodsze pokolenie, które cechuje się niespotykaną od dekad lewicową ideowością. Niestety, jeszcze nie w tym roku. Lewica zawsze była odpowiedzialna. Dlatego drugi rok z rzędu 1-majowe obchody będą miały charakter zgodny z obostrzeniami pandemicznymi. Pandemia zmieniła formę w jakiej walczymy o nasze racje polityczne na ulicach.

bydgoszcz1  delegacje

hemmerling   szopinskiibeata   kozlowicz   kozlowicz1

kozlowicz2   kozlowicz3   kozlowicz4

W Bydgoszczy – delegacje Nowej Lewicy, z przewodniczącym RW Piotrem Hemmerlingiem i sekretarzem RW Zbigniewem Welencem, partii Wiosna, Razem, PPS, OPZZ oraz poseł na Sejm RP Jan Szopiński  – złożyły kwiaty pod pomnikiem na placu Wolności

Jednocześnie pandemia to okres wzmożonej pracy parlamentarnej. Tego pandemia Lewicy nie może odebrać. Przeciwnie, ostatnie kilkanaście miesięcy to czas wzmożonej pracy parlamentarnej. Posłowie klubu Lewicy średnio co tydzień zgłaszają projekt nowej ustawy w Sejmie. Żaden klub nie ma takiego dorobku. Również te wielokrotnie od nas liczniejsze. Większość projektów ustaw zgłaszanych przez Lewicę dotyczy spraw społecznych, gospodarki, atakowanego przez Ziobrę wymiaru sprawiedliwości, praw człowieka.

torun4   torun3

torun1a    torun5

W Toruniu spotkali się działacze Nowej Lewicy, Stowarzyszenia Weteranów Pracy i FMS. O tradycji  świąt 1-Majowych oraz 17. rocznicy wstąpienia Polski do Unii Europejskiej mówili: przewodniczący RP Nowej Lewicy Krzysztof Podgórski, sekretarz RP Dominik Cyryl Stajnbart, członek Zarządu NL Bartosz Kostański i przewodniczący FMS Jacek Żuchliński

Na łamach „Trybuny” Włodzimierz Czarzasty wyliczył 20 propozycji zadaniowych Lewicy dla Ludzi Pracy.

Jak mówi, to nie są postulaty i hasła wiecowe. Każde z rozwiązaniem jest zapisane w projekcie ustawy zgłoszonym w Sejmie. Ale, nie łudzimy się. Rzekomo prospołeczny PiS nie poprze tych ustaw. Jednak one są. I będą czekać na okres po wyborach. Kiedy żaden polityk PiS nie zablokuje naszych propozycji.

torun nowicki   chelmno  aleksandrow2

Na grobie Juliana Nowickiego w Toruniu złożono kwiaty w imieniu posła Roberta Kwiatkowskiego. W Chełmnie przy Grobie Nieznanego Żołnierza środowisko Lewicy reprezentowali – przewodniczący RP Józef Welter i członkini RW NL Czesława Augustinowicz. W Aleksandrowie Kuj. kwiaty na pomniku Konstytucji 1791 r. złożyli działacze Lewicy – przewodniczący RP Stanisław Olejnik i Paweł Nowak

1 maja to także rocznica członkostwa Polski w Unii Europejskiej. Okazja do podziękowania wszystkim tym, którzy przed laty pracowali dniami i nocami, aby Polska wróciła do europejskiej rodziny. Udało się w 2004 roku. To dzięki Unii Europejskiej w Polsce nie zadeptano praworządności. To Unia Europejska upomina się o ochronę mniejszości w Polsce. To Unia sprawia, że przestajemy truć się powietrzem, którym oddychamy i rozpoczynamy zieloną transformację. Obecność w Unii jest dla nas wielką wartością, wyborem cywilizacyjnym. Podchodzimy z wielką ostrożnością do wszystkich działań mogących, nawet wbrew intencjom autorów, zachwiać obecnością Polski w Unii. Premier Cameron w Wielkiej Brytanii też nie chciał wyprowadzić swojego państwa z Unii. Ale jego zabawa zapałkami skończyła się Brexitem.

naklo4 copy   naklo1  naklo2 copy

W Nakle nad Notecią, pod pomnikiem na Rynku, kwiaty złożyła delegacja środowisk Lewicy z przewodniczącym Kujawsko-Pomorskiej Rady Wojewódzkiej NL Piotrem Hemmerlingiem, starostą nakielskim Tadeuszem Sobolem, Piotrem Kalamonem zastępcą burmistrza Nakła i Henrykiem Grobelnym członkiem Rady Krajowej Nowej Lewicy, Danutą i Bernardem Kończak wiceprezesem KPZHiU

Polska racja stanu składa się dzisiaj z dwóch elementów. Efektywnego członkostwa w Unii Europejskiej oraz odsunięcia PiS-u od władzy. Lewica chce zrealizować oba. Wzmocnić obecność Polski w Unii Europejskiej i pogonić PiS. Wówczas będziemy mogli z otwartą przyłbicą realizować nasz program zabezpieczający interesy wszystkich Ludzi Pracy. Za rok spotkamy się na pochodzie. Zadbajmy już dziś, aby był on najliczniejszy w historii.

mogilno1 copy   mogilno2 copy   mogilno3

W Mogilnie pod pomnikiem na Rynku zgromadzili się działacze Rady Powiatowej Nowej Lewicy i powiatowego samorządu, m.in. Tomasz Krzesiński przewodniczący RP, Tatiana Urban sekretarz RP, Paweł Jankowski, Michał Przepiórka, Stefan Harko. Złożono kwiaty i zapalono znicze pod pomnikiem

Podczas okolicznościowych wystapień podkreślano jak bardzo Polsce są potrzebne lewicowe działania, wdrażajace do systemu społecznego takie wartości, jak:

• Potrzeba silnego, opiekuńczego państwa, które szanuje pracę i chroni wszystkich, którzy chcą ciężko pracować. Takim może być tylko państwo lewicowe, które dba o pracowników i dba o ich interesy. Ale nie zagląda im do łóżek, ani nie mówi, w co mają wierzyć i jak mają żyć. Temu ma służyć pakiet ustaw Lewicy: Pracownik, Praca, Prawo, czyli 3xP.
  • Równe prawa pracownicze - prawo do urlopu, L4 i ubezpieczenie dla wszystkich pracujących
  • Koniec z karą za chorowanie - 100 proc. pensji  na zwolnieniu lekarskim
  • Nowe narzędzia dla Państwowej Inspekcji Pracy
  • Koniec ze zwalnianiem pod pretekstem pandemii
  • Emerytury stażowe
  • Emerytura minimalna 1600 złotych na rękę
  • Minimum 3500 zł wypłaty w budżetówce
  • Tworzenie nowych miejsc pracy w całej Polsce.

ino1a   ino2a   ino3b

Grono działaczy lewicowych organizacji i samorządu powiatowego spotkało się pod Pomnikiem Obrońców Inowrocławia, gdzie tradycyjnie świętowano 1 Maja. Po wystąpieniu przewodniczącego Rady Powiatowej Nowej Lewicy Włodzimierza Figasa, delegacje złożyły kwiaty u stóp pomnika

wloclawek kwiatkowski   wloclawek2 copy

We Włocławku - grono działaczy lewicowych przeszło pod pomniki "Ludziom Pracy" i "Żołnierza Polskiego", gdzie wysłuchawszy wystąpienia posła Lewicy Roberta Kwiatkowskiego, złożono wiązanki kwiatów. Wśród delegacji był m.in. Krzysztof Kukucki - przewodniczący Nowej Lewicy i I wiceprezydent Włocławka, Piotr Kowal - przewodniczący klubu radnych lewicy w Radzie Miasta Włocławka, Stanisław Pawlak - radny Sejmiku Województwa, Ryszard Chodynicki - reprezentant środowisk mundurowych

grudziadz1a   grudziadz2 copy

W Grudziądzu działacze Nowej Lewicy z przewodniczącym RP Krzysztofem Kowarowskim i sekretarzem RP Tobiaszem Kobyłeckim złożyli kwiaty pod Pomknikiem Pomordowanych

opr. nim, Bydgoszcz, 1 maja 2021 r.

Fot. nadesłane i FB

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!