K. Gawkowski – dlaczego brak usług i gastronomii na dworcach kolejowych

Szukając odpowiedzi na tytułowe pytanie, poseł Krzysztof Gawkowski zwrócił się 21 lipca br. z interpelacją nr 25504 do ministra infrastruktury.

W jej tekście czytamy: „(…) Od dłuższego czasu spływają do mojego biura poselskiego niepokojące sygnały od przedsiębiorców zainteresowanych prowadzeniem działalności usługowej oraz gastronomicznej na dworcu kolejowym Bydgoszcz Główna. Potencjalni najemcy zwracają uwagę na wygórowane stawki najmu pomieszczeń oraz na to, że zdecydowana większość lokali w budynku dworca Bydgoszcz Główna jest pusta.

Z uzyskanych informacji wynika, że podobna sytuacja ma miejsce na wielu dworcach w regionie. Wygórowane w opinii przedsiębiorców stawki najmu pomieszczeń mogą powodować długotrwały brak najemców, a to przekładać się może na nieefektywne zarządzanie obiektami, narażając na generowanie kosztów, co przekłada się następnie na koszty uruchamiania pociągów, ponieważ jak wynika z dostarczonych informacji, spółki kolejowe obciążają przewoźników różnymi opłatami, aby utrzymać budynki dworcowe. Jeśli tak jest w rzeczywistości, to niegospodarność administracji dworców może być jedną z przyczyn kosztochłonności przewozów kolejowych.

W związku z powyższym uprzejmie proszę o odpowiedź na pytania:

• Ile lokali do komercyjnego najmu posiada budynek dworca Bydgoszcz Główna oraz ile z tych lokali jest wynajętych?
  • Ile lokali do komercyjnego najmu posiada budynek dworca Inowrocław oraz ile z tych lokali jest wynajętych?
  • Czy prawdą jest, iż PKP PLK stosuje opłatę za każdorazowe zatrzymanie pociągu na stacji Bydgoszcz Główna w kwocie 25,00 zł bez względu na rodzaj i pojemność składu pasażerskiego?
  • Czy prawdą jest, iż stawki za najem niektórych pomieszczeń dworca Bydgoszcz Główna przekraczają wartość 100,00 zł za metr kwadratowy?”.

Otrzymawszy tekst odpowiedzi od ministra, poinformujemy Czytelników o jej treści.

Opr. nim, 3 sierpnia 2021 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!